Arbeidsavklaringspenger er en støtte fra NAV hvis du har vært sykemeldt i over et år. Arbeidsavklaringspengene tilsvarer 66% av den lønna du hadde før du ble sykemeldt, så for de fleste er dette en stønad som gir økonomiske utfordringer.  Hvis du mottar arbeidsavklaringspenger som en følge av en trafikkskade eller en yrkesskade, så skal forsikringsselskapet erstatte differansen mellom det du mottar fra NAV og det du ville ha mottatt i lønn hvis du hadde kunnet jobbe i full stilling. Denne erstatningen betales som regel etterskuddsvis, og er i så måte en erstatning for lidt inntektstap.

For å ha rett til arbeidsavklaringspenger fra NAV må arbeidsevnen din være redusert med minst 50 prosent. Det må i hovedsak være sykdom, skade eller lyte som er årsaken til at du har redusert arbeidsevne. Det må også være en viss utsikt til å forbedre arbeidsevnen din, gjennom behandling, arbeidsrettede tiltak eller oppfølging fra NAV.  Dersom det ikke er slik utsikt til bedring, vil du kunne søke om uførepensjon i stedet for arbeidsavklaringspenger.

Arbeidsavklaringspenger beregnes med på bakgrunn i tidligere inntekt, og om du har barn. Hvis du tjener mer enn seks ganger folketrygdens grunnbeløp, vil du oppleve at beregningen av arbeidsavklaringspenger ikke tar utgangspunkt i din faktiske inntekt før skaden, men at grunnlaget er begrenset til 6G. Dagsatsen din finner du ved å dele det årlige beløpet på 260. Hva du så rent faktisk får utbetalt, avhenger av skattetrekket ditt og hva du fører opp av arbeid eller fravær på meldekortet.