En yrkesskade skal meldes til både NAV og til yrkesskadeforsikringsselskapet. Det er arbeidsgiveren din som plikter på melde yrkesskaden til begge instanser, og i forhold til yrkesskadeforsikringsselskapet så anses det å være tilstrekkelig at arbeidsgiveren har fått melding om skaden – da er den etter loven også ansett å være meldt til forsikringsselskapet. I forhold til NAV er det imidlertid ingen slik identifikasjon til melding til arbeidsgiver, og det er veldig viktig at NAV får melding om yrkesskaden innen det er gått et år fra skaden skjedde. Hvis det går mer enn et år fra yrkesskaden skjedde og NAV får melding, så stilles det ekstra strenge krav til bevisene før NAV vil godkjenne yrkesskaden.

Det er viktig å få yrkesskaden godkjent av NAV fordi dette utløser en rekke rettigheter for den som har fått en personskade. Den som har en yrkesskade skal som utgangspunkt slippe å betale utgifter til medisinsk behandling av skaden, og vil også få et bedre beregningsgrunnlag for stønader fra NAV, som eksempelvis uførepensjon. Videre vil du kunne ha krav på ménerstatning fra NAV i tillegg til ménerstatning fra yrkesskadeforsikringen.

Selv om NAV godkjenner skaden din som yrkesskade, så betyr ikke det at forsikringsselskapet også nødvendigvis godkjenner at din skade er en yrkesskaden. Selv om dette normalt blir resultatet, så hender det at enkelte har fått personskaden godkjent av NAV og så bli nektet erstatning av yrkesskadeforsikringen. Dette virker svært ulogisk for de aller fleste, og er også foreslått endret. Enn så lenge er det imidlertid ingen samordning mellom yrkesskadeforsikringen og NAV i disse sakene.