Mange får hodeskade ved trafikkulykke, og kan da søke om erstatning fra det forsikringsselskapet som er ansvarlig for den bilen eller kjøretøyet som har forårsaket hodeskaden. En hodeskade kan ramme hodeskallen, hjernen, de bløte delene på hodeskallens ytterside, eller det kan være kombinasjoner av de nevnte skadene. Uansett hvordan hodeskaden har manifistert seg, kan den medføre store problemer for den skadelidte, og dermed også et betydelig krav på erstatning.

Hvilke hodeskader er vanlige?

Hvis hodeskallen blir utsatt for et traume, eksempelvis i en motorsykkelulykke, så kan dette resultere i en sprekk eller et brudd i kraniet, som igjen kan gi skade også av hjernen. Dette kan f.eks. skje ved at en bensplint bli trykt innover og inn mot hjernen. Det kan da oppstå en blødning og økende trykk på hjernen, fordi hjernen ligger inne i skallehulen og dermed ikke har noen plass å utvide seg på.

Brudd på øyehulen kan gi varig skade på øyet.

Selv om hodeskallen ikke er særlig kvestet, er det likevel en mulighet for at hjernen er blitt skadet, f.eks. ved hjernerystelse.

Man kan også oppleve at blodårer brister som følge av det store trykket som hodet utsettes for ved ulykker.

Oppfølging av hodeskade

Ved hodeskade er det veldig viktig å få en full oversikt over skadens art. Først og fremst kreves en omhyggelig undersøkelse av pasienten med måling og kontroll av blodtrykk og puls. Videre må det undersøkes om det er tegn på skader av nervesystemet, om pupillene reagerer normalt på lys, om det er tegn på indre blødninger, og hvordan pasientens bevissthetstilstand er. CT av hodet er viktig. Det er også viktig at pasienten observeres over tid. Komplikasjonene, f.eks. ved små blødninger, kan utvikle seg langsomt.

Den erstatningsmessige oppfølgingen av en hodeskade gjøres opp mot forsikringsselskapet. Dette vil følge en normal saksbehandling hvor man først avventer og ser om det blir varige skader etter ulykken. I denne fasen skal den skadelidte ha erstatning for det fortløpende tapet, herunder eventuelt inntektstap.

Det er viktig å merke seg at en hodeskade kan utvikle seg helt annerledes enn hva som er tilfelle ved “vanlige” skader, som bruddskader mv. Forsikringsselskapet kan derfor ikke avvise erstatningsansvar for en hodeskade under henvisning til at de fire, vanlige, traumatologiske vilkår er oppfylt. Hvis forsikringsselskapet prøver å avvise erstatningsansvar med en slik henvisning, bør du kontakte en advokat som jobber mye med erstatning etter personskade, slik at du får hjelp til å få den erstatningen du har krav på.