En whiplash skade oppstår gjerne i forbindelse med en påkjørsel bakfra, der den som sitter i bilen foran ikke er forberedt på at det skjer en trafikkulykke. Whiplash skaden inntreffer når nakken får en piskesnertbevegelse som følge av trafikkulykken. Erstatningsmessig kan det imidlertid være vanskelige å få erstatning etter whiplash, fordi det ikke er noen objektivt konstaterbare skader, og forsikringsselskapet vil ofte anføre at whiplashen du har ikke skyldes trafikkulykken hvis du ikke kan dokumentere at whiplash skadeutviklingen din følger en helt konkret oppskrift for whiplash skade.

Beregning av erstatning etter whiplash skade skjer etter de vanlige reglene for erstatningsberegning, og du skal derfor få ditt konkrete tap erstattet etter trafikkulykken. Prinsippet er at man ser hvordan din økonomiske situasjon er etter at du har fått whiplash skaden, og sammenligner dette med hvordan din økonomiske situasjonen mest sannsynlig ville ha utviklet seg dersom du ikke hadde fått whiplash skaden.

Ettersom prosessen med å kreve erstatning etter en whiplash skade er svært komplisert med tanke på å bevise at trafikkulykken har gitt deg en varig trafikkskade, så bør du engasjere advokat tidlig i prosessen. Forsikringsselskapet vil ikke gi deg råd om hvordan du kan bevise at du har fått en whiplash skade, ettersom det vil medføre at selskapet må utbetale erstatning til deg.

En annen årsak til at du bør engasjere advokat ved whiplash skade, er at mange spesialister som forsikringsselskapene bruker til å utrede whiplash skader med gjennomgående konkluderer med at dine plager må skyldes annet enn trafikkulykken. En advokat som jobber mye med personskadesaker vil vite hvilke spesialister du bør holde deg unna, og du bør også derfor forhøre deg med en personskadeadvokat tidlig i prosessen hvis du tror du kan ha en whiplash skade. Hvis forsikringsselskapet allerede har fått styre spesialistvalget, kan det allerede være for sent.