Noen sykdommer er godkjent som yrkessykdommer. Det betyr at hvis du får en av de aktuelle sykdommene som en følge av arbeidet ditt, så vil du ha samme rettigheter som andre med yrkesskade. Dette gjelder både i forhold til forsikringsselskapet og i forhold til NAV. Det er dermed en stor fordel om du kan bevise at din sykdom er en følge av arbeidspåvirkning.

Hvilk sykdommer som godkjennes fremkommer at yrkessykdomsforskriften:

Følgende yrkessykdommer og infeksjonssykdommer skal fra 1. januar 1960 stilles likt med yrkesskade etter nevnte lov:

A) Sykdommer som skyldes forgiftning eller annen kjemisk påvirkning.
B) Allergiske og idiosynkratiske hud- og lungesykdommer.
C) Sykdommer som skyldes strålende energi.
D) Nedsatt hørsel som skyldes larm fra maskiner eller verktøy.
E) Lungesykdommer som skyldes påvirkning av finfordelte stoffer.
F) Følgende sykdommer i armene: Arthrose, periarthrose, epicondylose, synoviose i slimpose eller seneskjede og Raynaulds traumatiske vasospastiske sykdom, når vedkommende sykdom er fremkalt av vibrasjoner overført fra pressluftverktøy, bankehammere o.l.
G) Sykdommer som skyldes endringer av barometertrykket (dekompressjonssykdom) under visse arbeidsforhold som hos dykkere, flygere og andre.
H) Sykdommer som skyldes smitte
1) under arbeid i laboratorium hvor en arbeider med vedkommende smittestoff,
2) under arbeid i sykehus og dets institusjoner eller i fødeheim, barneheim, pleieheim og gamleheim o.l. eller under yrkesmessig inspeksjon, pleie eller transport av syke når det gjelder følgende sykdommer:
a) tuberkulose,
b) poliomyelitt med lammelser,
c) difteri,
d) tyfoidfeber,
e) paratyfus A,
f) smittsom gulsott,
g) mononucleosis infectiosa,
h) andre smittsomme sykdommer når den yrkesskadede har fått komplikasjoner fra hjerne og/eller ryggmargen, hjertet, nyrer eller ledd,
i) serum-hepatitt,
l) paratyfus B, andre salmonelloser og dysenteri når sykdommen etterfølges av en langvarig eller konstant smittebærertilstand.
3) under arbeid med dyr eller planter som lider av en infeksjon framkalt av vedkommende smittestoff, eller under arbeid med dyre- eller planteprodukter som er infisert med smittestoffet.
J. Sykdommer etter vaksinasjon i samband med yrket når vaksinasjonen er utført etter offentlig påbud, oppfordring fra arbeidsgiver eller liknende.

 

Det er en relativt lang vei å få en sykdom godkjent som yrkessykdom, og det er nødvendig å få en lege til å bekrefte sammenhengen mellom sykdommen og arbeidspåvirkningen.

Etter at du har fått sykdommen bekreftet, begynner arbeidet med å beregne erstatningen du har krav på for det økonomiske tapet som yrkessykdommen gir deg. Dette kan være betydelig, alt etter som hvilken påvirkning sykdommen har på deg. Husk at erstatningen må beregnes individuelt, slik at det er ditt konkrete erstatningskrav som skal beregnes.