En dødsulykke er forferdelig for den som utsettes for den, og er svært dramatisk med de mest alvorlige trafikkskadene. Dødsulykker forekommer ofte som frontkollisjoner, der en bil kommer over i motgående kjørefelt, eller som utførkjøringer. Det er tungt å miste noen i en dødsulykke, særlig når det er noen som står en nær. Hvis du har mistet noen i en dødsulykke, kan du kreve forsørgertapserstatning.

Det høyeste antall omkomne på norske veier var i 1970. Da mistet 560 personer livet. Siden den gang er trafikken tredoblet, mens tallet på drepte etter trafikkskade er kraftig redusert. Mellom 2012 og 2013 var det imidlertid en økning i antallet dødsulykker. Det var særlig ulykker med bil som førte til denne økningen i antall dødsulykker.

Ungdom er overrepresentert i dødsulykker og gutter utgjør 2/3 av de drepte. De viktigste dødsårsakene i trafikken er:

  • Manglende erfaring, uoppmerksomhet eller førerdyktighet
  • For høy fart etter forholdene
  • Manglende bruk av bilbelte
  • Kjøring i ruspåvirket tilstand

Unge sjåfører med ferskt førerkort mangler kjøreerfaring, og mange sjåfører er uoppmerksomme og lette å distrahere. Tallene viser at de ni første månedene ungdommen har førerkort, er de mest ulykkesutsatte.

Statens vegvesen analyserer alle dødsulykker på vei for å få en dypere forståelse av de relevante skademekanismene og  årsaksforhold. Arbeidet skal med dette bidra til  å forebygge og/eller redusere konsekvensene av tilsvarende ulykker.