I januar avsa Borgarting lagmannsrett en dom som illustrerer litt av de spissfindighetene man kan oppleve innenfor personskadejussen. En kvinne som sto bøyd bak bagasjeluken på en bil, ble skadet i hodet da føreren slo luken ned for å lukke den. Hun fikk erstatning fra bilens forsikringsselskap for de skadene som denne ulykken medførte for henne, selv om dette ikke kan sies å være noen typisk trafikkskade.

En typisk trafikkskade skjer helst ved kollisjoner eller påkjørsler, hvor en bil treffer en person eller annet kjøretøy mens det er i fart. Innimellom dukker det derimot opp hendelser og ulykker som ikke er typiske, men hvor det likevel stilles spørsmål om personskaden skal karakteriseres som en trafikkskade.

Spørsmålet i disse tilfellene er om dette er en skade som motorvogn «gjer» i lovens forstand. Her ser man gjerne til forarbeider og rettspraksis som tolkningselementer, og det er flere steder uttalt at bruk av bilen må være en sentral del av hendelsesforløpet som utløser skaden.

Selv om dette ikke kan sies å være noen normal trafikkskade, så mente lagmannsretten at dette likevel skulle omfattes av bilansvaret. Lagmannsretten viste blant annet til at bagasjeluka på bilen hadde vært medvirkende til ulykken, selv om det var føreren som slo luka hardt ned, og mente at det ikke burde gjøres forskjell mellom skader påført av bildører og skader påført av bagasjeluke.

Resultatet er nok i ytterkanten av hva som kan sies å være omfattet av bilansvaret, men bruk av bagasjeluke er på den andre siden innenfor hva man må kunne karakterisere som normal bruk av bilen. Resultatet er dermed kanskje likevel ikke så overraskende når man leser kildene i sammenheng.