En trafikkskade er i erstatningsrettslig sammenheng en personskade som er forårsaket av en bil eller annet motorisert kjøretøy i en trafikkulykke. Dette har fått sitt uttrykk gjennom bilansvarslova, som i § 1 henviser til “skade som motorvogner gjer”. Får du en trafikkskade, så har du krav på erstatning uavhengig av om den som kjørte på deg har utvist skyld eller ikke, noe som betegnes som trafikkskadeerstatning. Dette omtales juridisk som et objektivt ansvar.

Fordelen med at det erstatningsmessige ansvaret er objektivt, er at den som har fått en personskade etter en trafikkulykke ikke trenger å bevise uaktsomhet fra den som forårsaket ulykken. Det er nok å vite hvilken bil som var årsak til ulykken, og gjøre ansvaret gjeldende overfor det forsikringsselskapet som denne bilen hadde sin forsikring i.

De aller fleste som er utsatte for trafikkskader, får ikke alvorlige skader. Og av de som får alvorlige skader, så blir svært mange av disse igjen helt friske. Noen av dem som får en trafikkskade blir dessverre ikke helt friske, og mange av disse sliter både privat og på jobb. For eksempel kan dette særlig gjelde dem som får hodeskade etter en trafikkulykke. For disse kan erstatningsoppgjøret etter trafikkskaden være helt avgjørende for hvordan resten av livet blir. – i alle fall økonomisk.

Har du fått en trafikkskade, som whiplash eller nakkesleng, kan du lese mer om hvordan du kan oppnå erstatning her.

Ved alvorlige trafikkskader vil forsikringsselskapene som regel prøve å begrense sitt erstatningsansvar. En alvorlig trafikkskade som har medført at den skadelidte f.eks. ikke lenger kan jobbe som før, vil kunne gi store erstatningsutbetalinger. Det innebærer at selskapene som regel vil prøve å utbetale minst mulig til deg som har fått en personskade etter trafikkulykke. Hvis du har fått en alvorlig trafikkskade, bør du derfor oppsøke en advokat som har erfaring i personskadesaker og få juridisk bistand.