I nakkeslengsaker har Høyesterett satt en del retningslinjer for hva som skal til før du kan få erstatning. Disse retningslinjene tolkes så strengt av forsikringsbransjen og innimellom også av domstolene, at personer med nakkesleng i praksis ikke oppnår erstatning for sine skader.

Spørsmålet er dermed hva som skal til for å få erstatning for nakkeslengskade, sett fra selskapets side. Jeg har prøvd å oppsummere dette i noen enkle punkter:

Ikke ha noen medisinsk forhistorie

Hvis du har vært til legen noen gang, så vil selskapet bruke dette som argument for at du uansett ville ha blitt syk og falt ut av arbeid, selv om ulykken ikke hadde skjedd. Hvis du absolutt må oppsøke lege uten at du har vært i en alvorlig ulykke, så gå til en privatlege som du så glemmer å ha vært hos.

Ha en skikkelig, livsfarlig trafikkulykke

Ulykken bør være såpass kraftig at det ikke er tvil om at du kan ha blitt skadet. Ta gjerne bilder av bilene som var innblandet slik at du kan fremlegge bevis for skadene på bilene. På skadeskjema må du passe på at det ikke blir angitt noen hastigheter under 20 km/t i kollisjonsøyeblikket. Forsikringsselskapet vil prøve å si at hastigheter under dette ikke gir varige skader.

Få alvorlige skader og dra til legen med en gang

Sørg for å komme deg til legevakten med en gang. Pass på at du har det skikkelig vondt, og at det i journalen skrives ned alle plagene du har. Du må få med absolutt alle plager du føler, og pass på at legen og evt sykepleieren forstår at de er ordentlig, ordentlig vonde. Får du ikke skrevet dette ned i journal iløpet av de første 72 timene, så vil selskapet avslå erstatning og anføre at plagene dine må skyldes noe annet.

Syt og klag til legen jevnlig

Oppsøk lege jevnlig og få det skrevet ned i journalen akkurat hvor ille du har det. Dette må du gjøre i alle fall i et år, halvannet. Plagene dine må være de samme som du fikk etter ulykken, og de bør reduseres litt etter hvert som tiden går. De bør imidlertid aldri bli helt bra. Gi aldri uttrykk for at du har blitt frisk.

Det er bedre å NAVe enn å jobbe

Ikke gå tilbake på jobb. Ikke prøv å se hvordan du fungerer. Ikke bit tennene sammen og gjør så godt du kan. Prøver du å være flink og gjøre det du kan, så vil forsikringsselskapene bruke dette mot deg og nekte deg erstatning. Forsikringsselskapet vil si at skaden du fikk ikke kan være så ille når du klarte å jobbe. At du senere ikke lenger fikk det til å fungere, må skyldes noe annet enn ulykken.

Bli litt bedre over tid, men ikke mye – og tro for all del ikke at du blir bra

Dette er viktig. Forsikringsselskapene elsker å anføre at plagene du har er atypiske – at det ikke kan forventes at skadene du fikk ved ulykken kunne utvikle seg på en slik måte som det du opplever. Og forsikringsselskapene kjøper seg leger som er villige til å bekrefte dette mot god betaling. Det viktigste du derfor kan gjøre er å sørge for at journalene dine bekrefter at plagene dine har vært intense – skikkelig intense – i begynnelsen. Så har de gradvis avtatt og blitt bedre etter hvert – uten at de har blitt helt bra.

* * * * *

Det er sykt, men dette er regler du må ha i bakhodet hvis du får en whiplash eller nakkesleng. Forsikringsbransjen har fått domstolene med på at de som fraviker denne oppskriften ikke skal få erstatning. De færreste kjenner til dette, og de færreste følger oppskriften. Det vil si at de fleste med nakkesleng eller whiplash ikke får den erstatningen de har krav på . Det har Høyesterett bestemt…