I Aftenposten denne uka skriver professor, dr. Edvin Schei fra Universitetet i Bergen at leger ved konsultasjoner er lite opptatt av hva pasientene forteller når de oppsøker lege. Dr. Schei viser til en undersøkelse som avdekket at pasientene i gjennomsnitt fikk snakke i 18 sekunder før legene overtok initiativet i konsultasjonen. I forhold til personskadesaker er dette urovekkende funn, særlig fordi legejournalene har en helt sentral plass i hvordan årsakssammenheng vurderes av forsikringsselskaper og domstoler ved personskade når det kreves erstatning. Dette gjelder f.eks. der det kreves erstatning etter trafikkskade eller yrkesskade.

Dr. Schei skriver i “Hvorfor misforstår legen deg”:

“Forskerne gjorde opptak av over tusen konsultasjoner og dybdeintervjuet pasientene etterpå. Funnene er urovekkende aktuelle. Leger er fortsatt travle, det faglige fokuset på diagnoser er uendret, og de klassiske fellene i lege-pasientsamtaler er de samme.

Det viste seg at legene interesserte seg lite for hva pasientene ville tenke og gjøre etter at de forlot legen.”

Forsikringsselskapene anfører gjerne at den som har fått en personskade er blitt frisk igjen hvis de aktuelle plagene ikke fremkommer jevnlig av legejournalene. Videre vil forsikringsselskapene også hevde at plagene ikke kan ha oppstått i forbindelse med ulykken hvis de ikke er nedtegnet i journalen innen tre døgn etter ulykken fant sted. Dette vil forsikringsselskapene bruke som argument for å nekte deg erstatning. Dette får de også ofte gjennomslag for av domstolene der personskaden er nakkesleng.

Grunnen til dette er at særlig nakkeslengskader ikke lar seg påvise ved objektivt konstaterbare funn, slik som røntgen- og MR-undersøkelser. Man er dermed henvist til en mer helhetlig gjennomgang og vurdering av alle bevisene for å vurdere et krav om erstatning etter nakkesleng eller whiplash. Her veier journalene ofte tungt.

Du kan lese mer om hvordan du skal få erstatning ved nakkesleng og whiplash her.

Hvis det i tillegg er slik at legene ikke hører på pasienten, så blir spørsmålet hva en pasient skal gjøre for å sørge for at journalene blir så komplette som mulig. Ofte vil pasienten ved avslutningen av konsultasjonen få en utskrift av journalen. Har du mistanke om at du har en skade etter en ulykke og denne skaden ikke kommer fram av journalen bør du få legen til å korrigere dette med det samme, og før du forlater legens kontor. Alternativt må du ta det opp i ettertid, og ved neste mulige konsultasjon.

Ellers vil forsikringsselskapet ønske å utnytte dette til å nekte deg erstatning.