Ménerstatning er en litt særegen erstatningspost ved personskade. Den er ikke ment å dekke opp for et konkret økonomisk tap, men er en erstatning som dekker den tapte livskvalitet som personskaden gir deg. Dette kommer i tillegg til den erstatning du måtte få for andre erstatningsposter.

Ikke alle personskader vil gi deg krav på menerstatning, og det er etter loven krav om at skaden må være “varig og betydelig”. Dette forstås i praksis slik at det må foreligge en varig medisinsk invaliditet på 15% eller mer. Varig medisinsk invaliditet fastsettes av en spesialist innenfor medisin, som sammenligner personskaden opp mot en egen tabell som heter invalidetabellen.

Det ligger både i vilkårene i loven og i kravet som stilles til varig medisinsk invaliditet at det skal en del til før det er aktuelt å få ménerstatning. For mange  kan dette oppleves som urimelig – i alle fall for dem som har fått livskvaliteten litt redusert på grunn av en personskade, men ikke nok til å komme opp i en invaliditetsgrad på 15% eller mer.

I Danmark har man en erstatningspost som kalles smerteerstatning, og denne krever ikke like stor grad av skade og varighet som den norske ménerstatningen. Et lovutvalg foreslo i 2011 at man også i Norge burde introdusere en slik smerteerstatning som ville gi en kompensasjon også for de litt mindre skadene, som likevel innebærer relativt store plager for den som rammes. Så vidt jeg vet har imidlertid verken Regjering eller Storting gjort noe med dette initiativet, slik at det ikke er noe som tyder på at en slik smerteerstatning blir introdusert i Norge.

Blir du skadet i Norge så må du dermed fortsatt få en betydelig og varig skade som har gitt deg 15% eller mer for å få krav på erstatning.