Arbeid i hjemmet skal erstattes på samme måte som annet inntektstap. Det er vanlig at man deler dette inn i lidt tap for arbeid i hjemmet og fremtidig tap for arbeid i hjemmet. Det er som regel oppgjørstidspunktet – det vil si tidspunktet for når erstatningen blir utbetalt – som er skjæringstidspunktet for når tapet blir regnet for henholdsvis lidt og fremtidig tap.

Arbeid i hjemmet ble tidligere omtalt som “husmortap”, men er nå akseptert som en selvstendig erstatningspost på lik linje med inntektstapet. Dette var opprinnelig og historisk nærmest et politisk grep for å likestille kvinners arbeid i hjemmet med mannens lønnede arbeid, slik arbeidsfordelingen en gang var mellom kjønnene. Denne innfallsvinkelen har imidlertid fått utilsiktede virkninger i yrkesskadesaker ved at forsikringsbransjen har fått arbeid i hjemmet inn som en del av grunnerstatningen. Det ble imidlertid ikke gjort noe med beregningsgrunnlaget for grunnerstatningen,  slik at i yrkesskadesaker blir i praksis ikke fremtidig arbeid i hjemmet erstattet.

I trafikkskadesaker er imidlertid fremtidig tapt evne til arbeid i hjemmet erstattet i tillegg til inntektstapet – forstå forskjellsbehandlingen den som kan.