En yrkesskade er i erstatningsrettslig sammenheng en personskade som skjer under arbeid, på arbeidsstedet og i arbeidstiden. Dette har fått sitt uttrykk gjennom yrkesskadeforsikringsloven § 10, og det følger av bestemmelsen at dette gjelder både for skader og for enkelte sykdommer. Å få en skade godkjent som yrkesskade har betydning både i forhold til dine forsikringsrettigheter, men også i forhold til dine rettigheter overfor NAV.

Alle arbeidsgivere plikter å ha yrkesskadeforsikring for sine arbeidstakere. Det innebærer at hvis du har fått en yrkesskade, så har du også en forsikringsmessig yrkesskadedekning som skal sikre deg slik at du ikke lider et økonomisk tap selv om yrkesskaden skylle sette deg ute av stand til å jobbe videre. Som eksempel er det fremtidige inntektstapet ditt dekket gjennom det som kalles grunnerstatning.

I tillegg til dette har du krav på særegne yrkesskadefordeler gjennom NAV. Dette viser seg blant annet gjennom at du har krav på ménerstatning og på å få en eventuell uførepensjon beregnet på en mer fordelaktig måte enn hva som er tilfelle for ordinær uførepensjon.

Fordi arbeidsgiver har egen yrkesskadeforsikring for arbeidstakerne sine, så vil ikke et krav om yrkesskadeerstatning påvirke arbeidsgiveren økonomisk på noe vis. Det er forsikringsselskapet som skal betale erstatningen. Arbeidsgiver må imidlertid passe på å melde skaden – både til NAV og til det forsikringsselskapet som har yrkesskadeforsikringen. Selv om arbeidsgiver ikke har yrkesskadeforsikring for sine ansatte, så vil arbeidstakeren være forsikret – men da gjennom Yrkesskadeforsikringsforeningen. I et slikt tilfelle kan arbeidsgiver risikere å få et regresskrav mot seg på grunn av manglende, lovbestemt forsikring.