Kan du kreve trafikkskadeerstatning hvis bilen din blir angrepet av hackere? Spørsmålet er aktuelt etter at en Jeep Cherokee ble utsatt for et kontrollert hackerangrep. Hackerangrepet lyktes, og angrepet ga hackerne tilgang til bilens systemer. Problemet gjelder først og fremst for nye biler. Av relevanse for denne bloggen vil det være å spørre om det at det er hackere som kontrollerer bilen og eventuelt forårsaker trafikkulykker, har noe å si for om de som blir skadet kan kreve trafikkskadeerstatning på vanlig måte eller om de må kreve dette av hackerne.
Som et ledd i et forsøk hvor sjåføren var forberedt på hva som skulle skje, tok to hackere seg inn i bilens datasystem og deretter også over kontrollen på bilen. Først begynte bilens luftsystemer å blåse kald luft, så kom bilde av hackerne opp på skjermen i bilen mens de satt over sine datamaskiner og tok mer og mer kontroll over bilen.
Forsøket gjør at mange har begynt å stille store spørsmålstegn ved sikkerheten til nye biler som i stadig større grad er knyttet opp mot datanett og dermed stadig også blir mer sårbare overfor hackerangrep. Et ondsinnet hackerangrep kan medføre trafikkulykker og dermed også alvorlige personskader, og bilindustrien har begynt å jobbe med tiltak for å bedre trafikksikkerheten også på dette punktet.
Sett ut fra et trafikkskaderettslig standpunkt, så er det imidlertid neppe tvilsomt at de som får en trafikkskade etter et hackerangrep fortsatt kan kreve trafikkskadeerstatning på vanlig måte. de aktuelle personskadene vil fortsatt være skade som bil “gjer”, uavhengig av hvem som har kontroll over bilen.
Man vil imidlertid kunne kreve oppreisning i tillegg, som følge av at hackerangrepet åpenbart er et straffbart forhold.