Whiplash som yrkesskade kan eksempelvis oppstå der hvor den skadelidte blir påkjørt bakfra mens vedkommende kjører et ærend i arbeid.  Det trenger ikke nødvendigvis være en påkjørsel bakfra, men det er oftest dette som forårsaker den piskesnertbevegelsen som kjennetegner en whiplash-skade. For at whiplash skal være en yrkesskade, må den imidlertid skje mens du er i arbeid. For eksempel vil det ikke regnes som noen yrkesskade hvis du får whiplash mens du er på vei til eller fra jobb. Men hvis du får whiplash som yrkesskade, så innebærer det at du har en personskade som er både en trafikkskade og en yrkesskade.

Hvis du får en whiplash som også er godkjent som en yrkesskade, så innebærer det at du kan velge den erstatningsordningen som gir deg best erstatning, om det enten er erstatning etter reglene for trafikkskade eller yrkesskade. Du må velge den totalløsningen som gir deg best erstatning – og kan dermed ikke velge dette for de enkelte erstatningspostene. Dette følger av rettspraksis i Høyesterett. Som regel vil du ikke vite hvilken erstatningsmessige løsning du er best tjent med før det har gått litt tid etter skaden inntraff.  Derfor må du passe på at du melder skaden til begge forsikringsordningene, slik at valgmulighetene fortsatt er åpne for deg når tiden er kommet for å få sluttutbetalingen.  Du må også passe på at yrkesskaden din blir meldt til NAV slik at du kan få dekket utgifter gjennom det offentliges stønadsordninger og slik at du kan søke om ménerstatning gjennom NAV.

Det vil som regel være forsikringsselskapet som er ansvarlig for trafikkskaden som vil ha ansvaret for å utrede skaden, selv om det er at annet forsikringsselskap som er ansvarlig for yrkesskadeforsikringen. Utbetalingen vil også gjøres av trafikkskadeselskapet selv om du skulle velge å få utbetalingen knyttet til yrkesskadedekningen. Forsikringsselskapene vil så gjøre opp seg imellom, og uten at dette skal påvirke deg.