Whiplash skjer når man får overstrekning og forstuving av bløtdelene i halshvirvelsøylen på grunn av en plutselig kraftpåvirkning av halsens og nakkens bløtdeler. Den akutte whiplash kan betraktes som en forstuing av nakken. En whiplash skjer gjerne i trafikkulykker,  ved kollisjoner hvor et kjøretøy blir påkjørt bakfra, fra siden eller forfra.

De aller fleste som utsettes for en whiplash blir helt bra etter en tid. Noen får imidlertid langvarige problemer etter Whiplash og utvikler varige plager. Dette er en tilstand som ikke har objektivt påvisbare funn, og som man derfor fortsatt diskuterer årsaken til, og utviklingen rundt.

Hvilke symptomer har man ved whiplash?

De hyppigste plagene etter en whiplash er nakkesmerter, hodepine og stivhet i nakkemuskulaturen de første dagene etter uhellet. For de aller fleste vil smertene og stivheten i nakken avta i løpet et par dager eller få uker.

Noen vil få kvalme eller kaste opp i den første perioden. Hvis du har sterke smerter i hode eller nakke, eller sovende/stikkende fornemmelser eller smerter i skulderen/armen, bør du også oppsøke lege. Dette gjelder også hvis armen føles tung.

Husk at du også må oppsøke lege tidlig og ofte hvis du får whiplash og skal søke erstatning, fordi forsikringsselskapene ellers vil hevde at symptomene dine i nakken må skyldes andre ting enn whiplash.

Hvordan diagnostiseres whiplash?

Whiplash kan ikke sees på MR-scanning, CT-scanning eller ved hjelp av andre billeddiagnostiske undersøkelser, og derfor sier man at det ikke er noen objektivt konstaterbare funn ved whiplash. Som regel diagnostiseres whiplash derfor på bakgrunn av skademekanismens art og pasientens symptomer.  Dette kan være symtomer som:

Nakkeplager:
  • Smerter i nakken.
  • Muskel- og skjelettforstyrrelser.
  • Nedsatt bevegelighet i nakken, ømme områder.
Neurologiske utfall:
  • Svekkede reflekser.
  • føleforstyrrelser.
  • nedsatt kraft.

Varige symptomer på whiplash

Det er heldigvis ikke mange som har vedvarende symptomer etter et whiplashtraume. De som utvikler et slikt whiplashsyndrom opplever imidlertid symptomer som  hodepine, nakkesmerter, nedsatt bevegelighet i nakken, murring i armene, korsryggsmerter, tretthet, hukommelses- og læringsproblemer, søvnforstyrrelser og manglende seksuell lyst.